Чому з'являються вени на ногах?

відкрий секрет красивих ніжок

За оцінками ВООЗ, більше 25% жінок з власного досвіду дізнались, що таке варикозне розширення вен або «зірочки» на ногах. Це досить поширене захворювання розвивається внаслідок порушення току крові по венах - кров застоюється, вени набухають, стають болючими.

Чому це відбувається?

Діагностика варикозу Відомо, що по артеріях кров надходить від серця до внутрішніх органів, а по венах, під впливом залишкового артеріального тиску, повертається до серця. Швидкість течії крові залежить від тонусу вен - м'язи «видавлюють» кров, а її зворотний струм зупиняють венозні клапани. У разі постійного надмірного тиску (наприклад, через надмірні тренування та ін.) вени починають розширюватися. Венозні клапани більше не можуть адекватно виконувати свою функцію - вони деформуються.

Фахівці не прийшли до єдиної думки в питанні рівня впливу тих чи інших факторів, що сприяють розвитку варикозного розширення вен. Тим не менш, зараз виділяють декілька «винних»: спадковість, вплив гормонів, захворювання нервової системи, «сидячий» спосіб життя і навіть «прямоходіння».

Спадковість і вени на ногах

Відразу необхідно зауважити, що спадкова схильність - це ще не саме захворювання. З генетикою може і важко боротися, однак вона «підказує», на що необхідно звернути увагу та вчасно розпочати профілактику (вправи, зручне взуття та ін.).

Останні дослідження показали, що успадковується не захворювання, а особливості будови вен - слабкість тканин стінок вен або вроджена неповноцінність клапанів. Дефіцит колагену або еластину призводить до того, що стінка вен стає занадто слабкою, тому вени стоншуються і «розтягуються». З іншого боку, недостатність клапанів у венах або їх анатомічна неповноцінність провокують зворотний венозний кровоток і застій крові. У разі присутності обох факторів, варикоз прогресує швидко, може проявитися навіть у дитячому віці.

Вплив гормонів на варикоз

Жінки більш схильні до ризику розвитку варикозу - це зумовлено значними змінами гормонального фону в період статевого дозрівання, вагітності, після пологів або під час клімаксу.

Також на розвиток варикозного розширення вен впливає застосування гормональної контрацепції і замісної гормональної терапії. Останні дослідження показали, що естроген, прогестерон та їх аналоги знижують тонус вен, тому при наявності інших факторів ризику, перед таким лікуванням необхідно окремо обговорити з лікарем питання ризику розвитку варикозного розширення вен.

Спосіб життя при варикозі

Гіподинамія - поширене явище серед жителів великих міст. Малорухливий спосіб життя, дефіцит фізичних навантажень негативно впливають на стан судин ніг. Крім того, сильний вплив спричиняє професія - у групі ризику перебувають спеціальності, пов'язані з тривалою «сидячою роботою», при якій вени виявляються «перетиснутими» на тривалий час день у день.

«Прямоходіння» - шлях до варикозу

Досить спірний фактор ризику, проте деякі фахівці стверджують, що прямоходіння само по собі провокує розвиток захворювання. Аргументи, що підтримують дану гіпотезу гранично прості: у тварин не спостерігаються випадки варикозного розширення вен; захворювання вражає саме судини ніг (на стінки судин ніг постійно впливає тиск кровотоку). Згідно з цією гіпотезою, ризику розвитку захворювання схильні люди, чиї професії пов'язані з тривалим нерухомим перебуванням на ногах - хірурги, продавці та ін.

Для того, щоб попередити розвиток варикозного розширення вен і не допустити можливих ускладнень, необхідно не тільки мінімізувати актуальні фактори ризику, але і регулярно проводити курс лікування венотонізуючими засобами. Зверніться до флеболога – спеціаліста, який оцінить стан судин та підбере найбільш ефективний препарат.

Одним з препаратів, що використовуються для підвищення тонусу судин являється Флебодіа (Laboratoires INNOTHERA, Франція). Діюча речовина – діосмін, 600 мг. Препарат підвищує тонус вен і лімфатичних капілярів, зменшує венозний застій, поліпшує мікроциркуляцію. Завдяки таким властивостям, Флебодіа рекомендована при варикозному розширенні вен та інших захворюваннях, пов'язаних з тонусом судин по одній таблетці на добу, вранці, під час їжі. Залежно від ступеня розвитку захворювання, курс препарату може тривати від 1 до 3 місяців.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.