Профілактика варикозного розширення вен

відкрий секрет красивих ніжок

Захворювання, при якому розширені й ослаблені кровоносні судини стають помітними, досить поширене.

На початкових етапах захворювання, варикоз проявляється у вигляді невеликих зірочок або сіточки судин, не дуже симпатичних для дівчат. По мірі прогресу, варикоз може викликати болісні відчуття в ногах, набряки, помітні зміни шкіри аж до появи виразок.

Хоча нема стовідсоткового способу запобігти утворенню варикозу, можна зменшити ризик його розвитку - для цього просто зверніть увагу на деякі буденні звички і спробуйте їх змінити. Щоб спростити завдання, можна розділити методи профілактики на кроки і поступово їх «активізувати»!

Крок 1. Залишайтесь у формі

  • Регулярні фізичні навантаження: ходьба або біг підтюпцем покращують кровообіг в ногах і допомагають призупинити розвиток варикозного розширення вен. Можна почати з коротких прогулянок - вийдіть на одну-дві зупинки раніше і неспішно прогуляйтесь додому. Така активність позитивно впливає не тільки на стан судин в ногах, а й на серцево-судинну систему в цілому. Також можна ввести в розпорядок дня регулярні кардіонавантаження - але перед цим варто проконсультуватися з лікарем та тренером.
  • Уникайте тривалого стояння. Стояння на одному місці протягом довгого часу (від 2 годин) збільшує тиск кровотоку на вени ніг і стоп - з часом це послаблює стінки судин. Якщо тривале стояння є невід'ємною частиною роботи, спробуйте трохи ходити хоча б кожні 30 хвилин. У деяких випадках «рятівним колом» стає високий стілець - Ви залишаєтеся на необхідній висоті, але при цьому можете іноді присісти і дозволити ногам розслабитися.
  • Правильно сидіть - прямо, не схрещуючи ноги. При підтримці правильної постави поліпшується кровообіг, а схрещені ноги обмежують кровотік. Також якщо Ви звикли сидіти «закинувши» ногу на ногу - постарайтеся позбутися цієї звички.

Крок 2. Більше відпочинку

  • Якщо Вам необхідно довго стояти або сидіти - в перерві або після зміни приляжте, розмістіть ноги вище - на подушці або бортику дивана. Полежіть так 5-10 хвилин, після чого ноги можна трохи помасажувати.
  • З дозволу лікаря можна також спати з трохи піднятими ногами. Розвантажуючи ноги і дозволяючи тяжінню діяти на тіло трохи по-іншому, Ви зменшуєте ризик утворення застою крові у венах.

Крок 3. Раціональність у одягу

  • Передивіться гардероб. Щільно облягаючому одягу, взуттю на високих підборах (більше 6 см) - ні. Комфортному, більш вільному одягу, взуттю на низьких (2-3 см) підборах - так.
  • Якщо варикозне розширення вен вже розвивається, запасіться компресійними колготками - їх можна знайти в аптеках і магазинах медичного обладнання. Для того щоб підібрати оптимальний клас компресії краще проконсультуватися з лікарем.

Крок 4. Препарати

  • Тонус судин - наріжний камінь профілактики захворювання, тому при підвищених факторах ризику можна подумати про медикаментозну профілактику. Для цього можна використовувати препарати, що підвищують тонус судин. Так, препарат Флебодіа (діюча речовина - діосмін) ефективно підвищує тонус вен, зменшує розтяжність і венозний застій. У разі відчуття важкості в ногах, болю, невеликих «зірочок», препарат призначають по 1 таблетці вранці натщесерце протягом 1-2 місяців. Перед початком лікування необхідно проконсультуватися з лікарем для визначення найбільш ефективної стратегії лікування.

Крок 5. Здоровий спосіб життя

  • Підтримуйте здорову вагу. Зайва вага чинить надмірний тиск на ноги, а її зменшення дозволяє зменшити і ризики, пов'язані з варикозним розширенням вен. Деякі люди більш схильні до розвитку варикозу, незалежно від ваги і статури. У такому випадку необхідно додатково проконсультуватися з лікарем про інші способи зниження ризику, в тому числі, медикаментозні.
  • Кидайте палити. Відомо, що паління негативно впливає на стан здоров'я в цілому, але якщо Вам потрібна ще одна причина, щоб відмовитися від цієї пристрасті то ось вона - паління також провокує розвиток варикозу.
  • У разі початку курсу протизаплідних гормональних препаратів, що містять естроген, додатково проконсультуйтеся з лікарем з приводу підвищення ризику розвитку варикозу. Дослідження показали, що естроген і його аналоги впливають на функціонування судин, що збільшує ризик розвитку захворювання. У разі необхідності використання контрацептивних засобів у тривалий період - попросіть лікаря підібрати альтернативні варіанти.

Пам'ятайте, що варикозне розширення вен може вказувати на більш серйозні проблеми зі здоров'ям, тому якщо з'явилися його перші симптоми (важкість у ногах, набряклі вени), варто відвідати лікаря і пройти повне медичне дослідження. Будьте здорові!

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.