Діагностика варикозного розширення вен

відкрий секрет красивих ніжок

Найбільш простий спосіб діагностики варикозу, доступний кожному - оглянути ноги в дзеркалі. Якщо є «судинні зірочки», які зникають при натисканні, а тим більше є розширені вени - значить, є варикоз. Здавалося б, що може бути простіше? Однак, «на око» неможливо визначити стан глибоких вен (їх просто не видно) і клапанів вен, що вкрай важливо для підбору оптимального методу лікування.

При огляді, лікар може попередньо встановити ступінь розвитку захворювання, оцінити колір шкіри, її стан, набряклість. Також, в кабінеті лікаря можна провести найбільш примітивний тест - так звану джгутову пробу. Цей метод широко використовувався раніше, до введення нових, більш точних методів, але за відсутності необхідного обладнання його результати допомагають оцінити прохідність глибоких вен і стан клапанів вен.

Суть джгутової проби полягає в тому, що лікар накладає еластичний бинт на ногу і спостерігає характер наповнюваності вен. Так, наприклад, якщо підняти ногу, накласти бинт на верхню третину стегна, опустити ногу - то можна оцінити прохідність вен цієї ділянки. Якщо після накладення бинта вени помірно спадають, то все в нормі. Якщо вени були розширені і такими залишилися - то глибокі вени непрохідні. Найбільш поширена причина - тромбоз. Після накладення бинта верхній частині ноги і нижньої, з «віконцем» - можна оцінити стан клапанів вен: якщо у віконці вени набрякли, то на цій ділянці розвинулась недостатність клапанів.

Варіацій джгутових проб існує досить багато, але їх використовують все менше - заміною стали ультразвук, доплерографія і ангіографія.

Основним методом діагностики варикозного розширення вен є ультразвук. Він дозволяє побачити вени «в зрізі». Таким чином, лікар може виявити проблемні ділянки в судинах ніг. Якщо обстеження проходить в процесі підготовки перед операцією - лікар визначає вени, які потрібно «перев'язати». Переваги методу - не вимагає введення препаратів або хірургічного втручання, безпека та економність.

Доплерографія допомагає оцінити характер кровотоку, стан клапанів судин ніг, прохідність вен і розташування тромбів. В основі методу той же ультразвук, але з використанням ефекту Доплера. Якщо коротко, суть ефекту Допплера полягає в тому, що від рухів рідин в організмі (у тому числі і крові), ультразвукові хвилі відбиваються з різною частотою. У діагностиці варикозного розширення вен використовують кілька варіантів доплерографії.

За допомогою кольорової доплерографії виявляють характер кровотоку в судинах. Залежно від напрямку струму крові, на екрані монітора він забарвлюється в червоний або синій колір.

Енергетична доплерографія дозволяє діагностувати кровотік, але без оцінки напрямку кровотоку. Під час обстеження, в залежності від швидкості течії крові в судинах, визначена судина забарвлюється в жовтий колір (нормальна швидкості) або змінюється до червоного (кров тече повільно). Швидкість течії крові в судинах також допомагає оцінити імпульсно-хвильова доплерографія.

Для більш повного обстеження, флебологи застосовують дуплексну або триплексну доплерографію. При дуплексній доплерографії одночасно задіюються два методи - кольорова доплерографія і проста (потокова) візуалізація кровотоку. У триплексній доплерографії одночасно застосовуються три методи: проста візуалізація кровотоку, колірна та імпульсно-хвильова доплерографія.

Рентгенівський метод діагностики судин з введенням контрастної розчину - ангіографія. Перед тим як зробити знімок, в судини вводять спеціальний розчин, після чого лікар може побачити зі знімка розташування судин, просвіти і тромби. Ангіографія вен - це флебографія, при якій контрастну речовину вводять у вену. У порівнянні з ультразвуковою діагностикою і доплерографією, це метод зараз менш популярний. Тим більше, що він пов'язаний з введенням пацієнту потенційно алергенної речовини, тому перед процедурою краще провести алергологічну пробу, щоб визначити реакцію пацієнта. Зазвичай, цей метод обстеження призначають, коли ультразвук і доплерографія не дають достатньої інформації для постановки діагнозу і визначення курсу лікування.

Також набагато рідше використовуються інші методи діагностики варикозу:

  • Плетизмографія - реєстрація змін обсягу органу або частини тіла, зазвичай використовується для оцінки динаміки їх кровонаповнення;
  • Флебосцінтіграфія - після накладення джгута пацієнтові вводять спеціальну речовину, що містить радіонуклідні ізотопи. Їх рух по судинах реєструє гамма-камера, що дозволяє оцінити стан глибоких вен та швидкість кровотоку;
  • Флебоманометрія - вимірювання тиску стовпа крові на стінки поверхневих вен в стані спокою і в русі. Для цього тонкою голкою роблять прокол і заміряють приплив крові у вені, після чого підключають флебоманомір, що фіксує коливання кров'яного тиску.

З метою профілактики прогресування захворювання, рекомендують регулярно проходити курс венотонізуючих препаратів, що підвищують тонус вен і зменшують венозний застій. Одним з таких препаратів є Флебодіа, діюча речовина - діосмін, 600 мг. Достатньо всього 1 таблетки 1 раз на добу (приймають вранці, за сніданком).

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.