Методи лікування варикозу: за і проти

відкрий секрет красивих ніжок

Турбота про красиву шкіру, волосся, фігуру - завдання номер один для кожної дівчини і жінки. Ми сидимо на дієтах, ходимо у фітнес-клуби і робимо все, щоб віддати належне моді та красі. Проте краса – це, насамперед, здоров'я. І якщо у вас є ознаки того чи іншого захворювання, то всі старання сходять на нуль. Особливо якщо мова йде про варикоз - патологічне розширення вен, яке видно неозброєним оком.

У такій ситуації первинне завдання – вчасно розпізнати розвиток варикозу і дізнатись, які методи його лікування пропонує нам сучасна медицина.

Ознаки варикозу

Ви можете подумати, що і так прекрасно знаєте первинні ознаки варикозу. Це поява на поверхні шкіри дрібних судинних сіточок, які найчастіше розташовані невеликими групами в області нижніх кінцівок або стегон. Тим не менше це припущення помилкове, оскільки ще задовго до їх появи ви можете запідозрити у себе початок варикозної хвороби. Перші ознаки варикозу знайомі практично всім людям. Це важкість у ногах після робочого дня, коли найбільше хочеться прийти додому і розслабитися, високо піднявши ноги; хворобливі відчуття, свербіж і печіння, набряклість стоп і кісточок. Саме ці симптоми повинні викликати настороженість і консультація лікаря-флеболога може підтвердити або спростувати припущення. Після обстеження лікар встановить точний діагноз і запропонує найбільш підходящий метод лікування. Отже, які методи лікування варикозного розширення вен застосовуються на різних стадіях захворювання?

Дієта та компресійний трикотаж

Якщо у вас є надлишкова вага, то в першу чергу дієта буде спрямована на схуднення, оскільки зайві кілограми важким тягарем лягають на ніжки. З раціону слід виключити копченості, жирну, смажену їжу, маринади, соління, білий хліб і ряд інших продуктів, які здатні згущувати кров. Зате список корисних продуктів може порадувати своїм достатком. Це морепродукти, фрукти і овочі, оливкове і льняне масло, ягоди та фрукти, за винятком бананів, і, безумовно, крупи.

Компресійний трикотаж не вирішує проблему, оскільки не лікує варикоз, більше того, без допомоги лікаря вибрати ступінь компресії просто неможливо. Але носіння компресійних гольфів, колгот допомагає зменшити хворобливі відчуття, особливо він корисний людям при сидячій роботі або при тривалому перебуванні на ногах.

Медикаментозне лікування варикозу

Існує велика кількість гелів і мазей, які можна використовувати для лікування варикозу. Як правило, помітивши набряки щиколоток, ми, не звертаючись до лікаря, прямуємо в аптеку і вибираємо мазь або гель, які обіцяють позбавити нас від варикозу. І дійсно, спочатку самопочуття поліпшується, набряклість і біль стають менш виразними. Але в їх використанні є істотний мінус: вони діють поверхнево, а для лікування судин необхідно приймати таблетки. Їх називають венотонізуючими препаратами. Вони також не можуть позбавити вас від варикозу раз і назавжди, але їх регулярне застосування істотно зменшує прояви венозної недостатності. Найбільш гідним представником цієї групи є Флебодіа. Його застосування показане при венозній недостатності, яка супроводжується тяжкістю в ногах і набряками. Вже через кілька днів після початку його застосування, завдяки активній речовині (діосмін) істотно поліпшується мікроциркуляція крові і лімфатичний дренаж, зменшується розтяжність вен, зникають набряки, біль і судоми. Регулярне застосування препарату довело свою ефективність і здатність призупинити подальше прогресування варикозної хвороби на ранніх стадіях. Також Флебодіа успішно застосовується в комплексному лікуванні при більш запущених формах, а також у до- і післяопераційному періоді.

Склеротерапія

Склеротерапія - нехірургічний метод лікування варикозу, коли в уражену вену вводять спеціальний препарат, який викликає знищення внутрішнього шару. Далі, протягом певного часу вена склеюється і розсмоктується, а кровоток триває по здорових венах. Однак одного сеансу склеротерапії недостатньо, їх, як правило, проводять до 6 для кожної ноги. Цей метод лікування досить дорогий і також не дає 100% гарантії, що варикоз остаточно відступить. Якщо процедура проводиться за допомогою ультразвукового сканера, який дозволяє лікарю стежити за просуванням шприца по вені, то її називають ехосклеротерапія.

Флебектомія

Флебектомія - метод застосовується для лікування запущених стадій варикозу, коли консервативне лікування вже неможливе. У порівнянні зі склеротерапією, він більш травматичний і проводиться під загальним наркозом. Показаннями до його застосування є виражені порушення відтоку крові, гострі ускладнення варикозу, такі як тромбофлебіт. Після такого оперативного втручання вам доведеться кілька днів провести в лікарні під пильним наглядом фахівців. І, на жаль, і він не обіцяє, що ви попрощаєтеся з варикозним розширенням вен назавжди.

Найчастіше варикоз має спадковий характер, і якщо ваша мама чи бабуся зіткнулася з цим недугом, то Вам слід особливо уважно ставитися до здоров'я своїх ніг, щоб уникнути ускладнень.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.