Перші симптоми варикозного розширення вен

Кожній представниці прекрасної половини людства хочеться завжди гарно виглядати, мати струнку фігуру та ідеальні ноги. І яке здивування та розчарування в момент, коли на ногах ви зауважуєте несимпатичні фіолетові зірочки та голубі «ниточки» розширених вен. Їх неможливо приховати чи замаскувати і вони ніколи не щезнуть самі по собі. Саме вони змушують поставити хрест на яскравих сарафанах та кокетливих спідничках. І якщо в холодну пору року ця проблема не настільки гостра, то в пляжний сезон вона викликає масу комплексів.

На справді ж, варикозне розширення вен не виникає за один день чи ніч, і знаючи, що таке варикоз і які симптоми його віщують, у вас є шанс уникнути скальпеля хірурга. І навіть якщо ви поки не бачите на ногах венозну сіточку, то це не значить, що захворювання обійшло вас стороною.

Хто частіше хворіє та чому?

Прийнято вважати, що варикозне розширення вен – суто жіноче захворювання, однак це не так. Чоловіки також хворіють варикозом, але на справді у жінок ця проблема зустрічається в 5 раз частіше, це пов'язано з особливостями гормонального фону.

Важливу роль відіграють вагітність і пологи, коли організм майбутньої мами змінюється. Вже з другого триместру вагітності та до народження малюка навантаження на ноги значно зростає.

Слід зазначити, що останнім часом варикоз суттєво «помолодшав» і все частіше ми можемо спостерігати молодих дівчат на ногах, яких вже присутня варикозна павутинка. Пов'язано це з тим, що деякі люди в силу особливостей свого організму більш схильні до появи цієї хвороби: слабка і тонка стінка вен, на жаль, передається у спадок.

Крім цього данина моді також накладає свій негативний відбиток: носіння настільки модних на сьогоднішній день «скінні», тривала ходьба на каблуках, незручне і вузьке взуття, робота, пов'язана з сидячим положенням не проходять безслідно. Внаслідок перерахованих вище і ряду інших факторів венозний відтік крові порушується, що і призводить до розвитку захворювання.

Як зрозуміти, що у вас починається варикозне розширення вен?

Варикоз - підступне захворювання тому, що з'являється поступово і тривалий час не викликає ніякого дискомфорту і скарг. На що ж слід звернути увагу, щоб уникнути розвитку хвороби та оперативного втручання?

Перш за все, ви повинні уважно прислухатися до свого організму і невідкладно відвідати флеболога, спеціаліста, який займається лікуванням судинної патології, якщо помітили, наступні симптоми:

  • Тягар і втому в ногах, особливо яскраво виражені в кінці робочого дня;
  • Хворобливі відчуття, що мають ниючий характер;
  • Присутні печіння, свербіж, оніміння, поколювання, судоми кінцівок.

І один з найперших тривожних дзвіночків - набряклість ніг. Спочатку ви не звертаєте на це увагу, тому що, як правило, до ранку набряклість повністю спадає, і ви знову добре почуваєтесь, але з кожним днем вам потрібно все і більше і більше часу на відновлення.

Як уникнути небезпечних наслідків варикозу?

Якщо ви виявили у себе, хоча б один з перерахованих вище факторів, не варто панікувати. Сучасна медицина значно розширила свої можливості та на сьогоднішній день пропонує чимало способів запобігти подальше прогресування хвороби. Серед них - дієта, з обмеженням тваринних жирів і вживанням у великих кількостях фруктів, овочів і морепродуктів. Компресійний трикотаж і спеціальні вправи. Тим не менше, особливе місце в лікуванні варикозного розширення вен займають венопротекторні препарати (венотоніки). Лікарські засоби цієї групи можуть застосовуватися як самостійний метод лікування в початкових стадіях захворювання, так і в складі комплексної терапії до і після оперативного втручання з метою підготовки до операції і профілактики прогресування хвороби в післяопераційний період.

Одним з найбільш гідних представників цієї групи є препарат Флебодіа, з діючою речовиною діосміном. Його терапевтичний ефект спрямований на зміцнення стінок судин і захист їх від зовнішнього впливу. Також препарат ефективно усуває запальний процес, попереджає тромбоутворення, істотно зменшує ламкість судин і їх проникність. Уже в перші дні прийому препарату істотно поліпшується лімфатичний дренаж і таким чином зникають набряклість і хворобливі відчуття. Курсове застосування Флебодіа успішно усуває застій крові, нормалізує проникність судин і таким чином, справляється з найбільш поширеними симптомами варикозного розширення вен. Перед застосуванням препарату рекомендується консультація фахівця.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.